Om kakeformer og søm

Dere vet hvordan man lager en fin runding av bakepapiret når man trenger å dekke bunnen av rundforma? Det har jeg lært fra et eller annet matprogram for mange herrens år siden. Ta bakepapirflaket og brett først i to, og så i to en gang til, så du får en kvadrat. Deretter bretter du kvadratet diagonalt så mange ganger du klarer, måler radien på forma med øyemål, og snipper av enden til rett lengde. Og vips har du en perfekt sirkel.
Det slo meg at det selvfølgelig gikk an å gå fram på samme måten når man arbeider med stoff.

Å lage sirkelskjørt har stått for meg som å være veldig styrete, man må operere med tråd og tegnestift og greier for å lage en passer som er stor nok.

Med denne metoden slipper du det. Og så går det veldig raskt. Jeg brukte 10 minutter på dette skjørtet med ribbkant oppe.

Tror nok noen andre enn meg har gjort dette tidligere, men det her synes jeg var et lurt påfunn, som jeg synes fortjener deling.

Du må regne ut radiusen av den ønskede livvidden (omkretsen=2pi*r,) og så er det bare å klippe av en så lang bit øverst.  (Må innrømme at jeg gjorde dette på øyemål, men i teorien altså… ) Og runde av nederkanten med det samme i ønsket lengde fra liv og ned. Brett ut og beundre den vakre smultringen du har laget.

Ribb oppe og rullefald nede. Det er ikke en underdrivelse at dette tar 10 minutter.

Er det ikke fare for at det skal bli ujevnt lurer du kanskje på?  Faktisk ikke.

Her er smultringen:

(Og avklippet fra hullet som blir igjen i midten, kan du for eksempel bruke til Barbieskjørt, så kan du og Barbie matche. I alle fall en ide om du bruker metoden til å lage barneskjørt.)

Og til slutt det ferdige resultatet:

Lengden begrenser seg selv i og med at de fleste stoffer er 140 brede. Det her når til rett under kneet. Skal man ha fotsidt skjørt går det jo forresten an å sy sammen to lengder, og sørge for at sømmene havner i sidene når man bretter.

Dette skjørtet er laget av jersey, så jeg tok utgangspunkt i livvidden. Med et fast stoff måtte jeg ha tatt utgangspunkt i bredeste punkt pluss litt til, for å få det over rompa. Eventuelt, om du har mer enn 10 minutter før du må løpe, går det jo selvfølgelig også an å sette i et glidelås, og legge det opp skikkelig.

(Det her skjørtet er forresten veldig behagelig om du har fått kakeformen pga for mye kakespising)

Reklamer

4 kommentarer om “Om kakeformer og søm

  1. Genialt! Tusen takk for deling! Her har jeg sittet hjemme og klødd meg i hodet, mens jeg har prøvd meg på pi-R-i annen og (u-)flaks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s